Üzletvezetőt keres az ADNA

2017. szeptember 22., címkék: pályázat, Pályázat

Az ADNA Cafe (Budapest, IX. Török Pál u. 6.) keresztyén munkahelyi légkört kereső, jó teherbírású, gyakorlattal rendelkező üzletvezetőt keres.

Tájékoztató a hittanoktatási létszámjelentésekről

2017. szeptember 22., címkék: hittan

A hittanoktatás szervezésének rendjéről és a hittanoktatók zsinati foglalkoztatásáról szóló szabályrendelet (ZST-91/2016.06.01.) alapján 2017. szeptember 20-án a Zsinati Oktatási Iroda nyilvánosságra hozta a fakultatív hittanoktatás és a kötelezően választható hit- és erkölcstanoktatás szervezésével összefüggő létszámjelentés teljesítéséhez szükséges adatlapot és tájékoztatót.

Hitvallásuk a presbiteri tisztségről

2017. szeptember 21., címkék: presbiterválasztás, tisztújítás

Mit tanít a Második Helvét Hitvallás a presbiterekről és a testületi vezetésről? A Magyar Református Presbiteri Szövetségnek az idén őszi presbiterválasztásra felkészítő összeállításából kiderül.

Csenger öröksége

2017. szeptember 21., címkék: csenger, Kárpátalja, kárpátalja

Huszonöt évvel ezelőtt Kárpátaljáról egy osztálynyi református fiatal érkezett Csengerbe, hogy tanulmányait a helyi gimnáziumban elkezdje, s a figyelmet Krisztusban hívő közösségként lelki, szellemi és magatartásbeli értelemben is Istenre irányítsa.

Kereszt-tűzben

2017. szeptember 21., címkék: kiállítás, keresztyénüldözés

Napjaink egyik aktuális témáját dolgozza fel fotókon, tárgyakon, táblázatokon keresztül a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Kereszt-tűzben –Keresztényüldözés a Közel-Keleten címmel szeptember 19-én megnyílt kiállítása.

Kiállítás nyílt a magyar reformáció történetéről

2017. szeptember 21., címkék: kiállítás, reformáció 500., reformáció 500

A protestantizmus előzményeit, kialakulásának körülményeit, egyháztörténeti jelentőségét, a magyar történelemben betöltött szerepét mutatja be molinókon a Soli Deo Gloria – A magyar reformáció öt évszázada című kiállítás, amely szerdán nyílt meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium aulájában.

Szabó Magda emlékére nyílt kiállítás Debrecenben

2017. szeptember 21., címkék: szabó magda, szabo magda, kiállítás

Szabó Magda születésének közelgő századik évfordulója alkalmából emlékkiállítást nyitottak meg szeptember 20-án Debrecenben, a Méliusz Juhász Péter megyei könyvtárban. Az emlékkiállítással megkezdődött az a több hetes programsorozat, amellyel a város köszönti híres szülöttjét, díszpolgárát, a Tiszántúli Református Egyházkerület egykori főgondnokát.

Lépj egyet a jóság útján!

2017. szeptember 21., címkék: felhívás, viharkár

Nyolcan életüket vesztették, és több mint százharmincan megsérültek a vasárnapi viharban, Erdélyben. Súlyos anyagi károk keletkeztek a bánsági, erdélyi, valamint moldovai megyékben, ahol házak és templomok tetejét tépte le a vihar. A Magyarországi Református Egyház vezetői adakozásra kérik a jószándékú embereket.

Észak-amerikai egyházvezetők Budapesten

2017. szeptember 20., címkék: amerikai presbiteriánusok (pcusa), cigánymisszió, dani eszter, bogárdi szabó istván, kanizsai-nagy dóra, menekültmisszió, united church of christ (ucc)

Három napra hazánkba látogatott amerikai testvéregyházunk, a Krisztus Egyesült Egyháza (UCC) vezetése. A John Dorhauer elnök vezette küldöttség találkozott Bogárdi Szabó István püspökkel, és felkereste a UCC által is támogatott missziói szolgálatokat.

Oikosnet Europe konferencia a digitális forradalom jegyében

2017. szeptember 20., címkék: oikosnet, konferencia

Szeptember 6-9. között tartották meg az Oikosnet Europe éves konferenciáját a Karlsruhe melletti Flehingen reneszánsz műemlék kastélyában. Az 1955-ben alakult szervezet idei találkozója tizennyolc európai ország közel negyven keresztyén konferencia- és képzési központjának részvételével zajlott. A házigazda szerepét a Badeni Egyesült Egyház (Evangelische Landeskirche in Baden) főiskolája, az Evangelische Akademie Baden (Badeni Evangélikus Akadémia) látta el.

Református segítség az erdélyi viharkárosultaknak

2017. szeptember 19., címkék: természeti katasztrófák, sztána, szeretetszolgálat (mrsz)

Hétvégén erdélyi területeket is érintett a romániai vihar, számos településen okozott károkat, melyek elhárítása még zajlik. A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) küldöttsége félmillió forint értékű gyorssegéllyel érkezett kedd délután az erdélyi Sztána településre, ahol a legtöbb épület megsérült a vasárnapi viharban.

Keresztyén értelmiségiek találkoztak

2017. szeptember 19., címkék: keresztény értelmiségiek szövetsége

Véget kell vetni a „kirakat-ökumenének", együtt kell megmutatnunk, hogy kik vagyunk mi, magyar keresztyének – fogalmazott Steinbach József dunántúli református püspök a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének szeptember 16-i budapesti közgyűlésén.

Kitüntették a Károli rektorhelyettesét

2017. szeptember 19., címkék: zsengellér józsef, kitüntetések, károli egyetem (kre)

A felsőoktatási területen, az oktatás érdekében hosszabb időn át végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Trefort Ágoston-díjat kapott Zsengellér József, a Károli Gáspár Református Egyetem stratégiai rektorhelyettese.

Egy nap Székelydályán

2017. szeptember 18., címkék: képriport

Az MTI elkísérte egy napjára Fülöp Szabolcs székelydályai lelkipásztort, aki szolgálata mellett gazdálkodik és az egyház tulajdonában lévő földek után kapott területalapú támogatásokból akarja felújítani a falu műemlék templomát.

Egymás-szeretet hetven éve

2017. szeptember 18., címkék: szeretetszolgálati iroda (zsinat), cegléd, molnár mária református fogyatékos-ápoló gondozó otthon

„Az intézmény valójában egy szeretetotthon, ahol nyolcvanöt sérültet ápolunk-gondozunk, bár ez is rossz kifejezés, mert ők tulajdonképpen itt élnek" – mondta Birinyi Márk intézményvezető a ceglédi Molnár Mária Református Fogyatékos-Ápoló Gondozó Otthon hetven éves jubileumi ünnepségén.

Megerősítő központ

2017. szeptember 18., címkék: kassa, firesz

Az összeomlás határán volt az a Kassa történelmi belvárosában lévő patinás épület, amely ugyan már húsz éve a reformátusoké, de csak most tudták felújítani és használatba venni. A szeptember 17-én átadott Magyar Református Központ otthona lesz ez az ifjúsági munkának, konferenciáknak, előadásoknak, koncerteknek, de még vendégházként is funkcionál. Az épületet egyszerre szolgálja majd a felvidéki reformátusokat és magyarokat; nem csak Kassán, hanem a széles értelemben vett régióban, egészen Miskolcig.

Végvári vitézekként

2017. szeptember 16., címkék: reformátusok szárszói konferenciája, szárszó

„A reformáció nem társadalmi mozgalomként indult, mint ahogy az egyház sem ilyen céllal és küldetéssel jött létre. Mégis áthatotta az emberi közösségeket, formálta a kultúrát, a gazdaságot, a politikát, annak a jézusi példázatnak a megvalósulásaként, melyben a kovász megkeleszti a tésztát” – Szűcs Ferenc teológus professzor „A reformáció, mint társadalomszervező tényező” címmel tartott előadást az augusztus végén megrendezett Reformátusok Szárszói Konferenciáján.

Idén csökkent az egyszázalékos támogatás

2017. szeptember 16., címkék: egyházfinanszírozás, egyszázalék, egyszazalek, Egyszázalék

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal előzetes tájékoztatása szerint idén összesen 890 millió forinttal támogatták a Magyarországi Református Egyház társadalmi szolgálatát. Az egyházak és civil szervezetek számára felajánlott összeg és a felajánlók száma is csökkent 2017-ben.

A Tágas Tér lelkülete

2017. szeptember 16., címkék: tágas tér, czagány gábor

Miért hallgat az egyház? – ezt a kérdést is körüljárták a szegedi Tágas Tér Fesztivál egyik kerekasztal-beszélgetésén. Az egyházi hátterű fesztivált második alkalommal rendezték meg Szegeden, a helyi ökumenikus lelkészkör kezdeményezésére. Koncertek, beszélgetések, jótékonysági futás és gyermekprogramok töltötték meg Szegedet három napig, és egy napos ízelítő erejéig Mórahalmot is. Czagány Gábor református egyetemi lelkész, a fesztivál egyik szervezője szerint azonban nem a rendezvény mérete számít, hanem a lelkülete.

Közel-keleti hangok a Csillagponton

2017. szeptember 15., címkék: csillagpont, szír keresztyének, video, videó, libanoni reformátusok

A közel-keleti református egyházakkal épülő partnerkapcsolat kifejeződéseként négy szíriai keresztyén fiatal vett részt az idei Csillagponton, akik kameránk előtt megosztották tapasztalataikat hazájukról és a debreceni református ifjúsági találkozóról is.

Ez történik továbbiak →Istent keresem

Péld 20,1–16

„Nem szánt ősszel a rest, de ha majd aratni akar, nem lesz mit” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink