„Aranykapu ragyogása ellátszik a sírig”

Kép: „Aranykapu ragyogása ellátszik a sírig”
„Ő nem félt, ám hite és humanista világlátása egyszerűen lehetetlenné tette, hogy végrehajtsa a zsidótörvényeket, így nyugdíjazását kérte” – a magyar kultúra napja alkalmából Áprily Lajos református költőre, az egykori Baár-Madas Leánynevelő Intézet igazgatójára emlékezünk.

Szörényi Levente kapta a Kölcsey-emlékplakettet

A rangos irodalmi-művészeti elismerést a magyar kultúra napjának alkalmából adták át a szatmárcsekei református templomban vasárnap.

Imahét

Szabadító Urunk van

Kép: Szabadító Urunk van

Az üldözött keresztyénekért is imádkoztak a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa tagegyházainak vezetői az ökumenikus imahét január 21-i nyitó istentiszteletén a Szent István-bazilikában Budapesten.

Imahét a Karib-térségre figyelve

Rabszolgaság, elnyomás és kizsákmányolás. Istenhit, remény és emberi méltóság. A vasárnap kezdődő ökumenikus imahét tematikáját a Karib-térség egyházai állították össze.

Éljünk jól Isten ajándékával!

Gondolatok az imahét harmadik napjára.

Megerősödésért imádkozunk

Első alkalommal imádkoztak együtt az üldözött keresztyénekért a különböző keresztyén felekezetek január 21-én. Steinbach József dunántúli püspök, az ökumenikus tanács elnöke szerint „őszintén szükségünk van arra, hogy Krisztusba és egymás hitébe kapaszkodjunk".

Az ötven legveszélyesebb ország

Az Open Doors nevű nemzetközi szervezet idén is közzé tette éves jelentését a világban zajló keresztyénüldözésről. Ebben a szakemberek 2017-ben is ötven ország tendenciáit mutatják be, amelyek közül tavaly harmincban növekedett a keresztyénüldözés mértéke.

Imahét a Krisztus-hívők egységéért

Fischl Vilmos írása az ökumenikus imahét történetéről.

Egység

Istentől kapott hatalom

Kép: Istentől kapott hatalom

Feloldozni és gyógyítani – e kettőt együtt nevezte a tisztségébe január 19-én beiktatott horvátországi református püspök, Szenn Péter legfőbb feladatának dunamelléki szolgatársa, Bogárdi Szabó István.

Cigánymisszió

„Szakkollégistának lenni életre szóló dolog"

„Az oktatás nemcsak ismeretek közlése, hanem betöltése egy kétezer éves útmutatásnak: vagyis misszió, diakónia, nevelés" – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat hallgatói és alumni találkozóján. 

Minden álom megvalósulhat


Hét intézmény több mint száz hallgatója vett részt a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat találkozóján. köztük a debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégium és a Budapesti Református Cigány Szakkollégium egykori és jelenlegi diákjai.  

Interjú

„Csak” helyett „is”

Kép: „Csak” helyett „is”

A Kárpát-medencében élő magyarokat megdöbbentette Mihai Tudose román kormányfő székely zászlóhasználattal kapcsolatos kijelentése. A romániai magyar kisebbség helyzetéről, az autonómia kérdéséről és a gyulafehérvári döntés centenáriumáról Kató Bélával, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökével beszélgettünk.

Egyházunk

Keressük a református diakónia példamutató szolgálóit

Az intézményes diakóniai szolgálatot Juhász Zsófia-díjjal, a gyülekezetekben végzett diakóniai szolgálatot Kiss Ferenc-díjjal jutalmazza egyházunk Zsinata. A felterjesztéseket február 28-ig várják a döntéshozók.

Állásfoglalás az áprilisi országgyűlési választások előtt

Kép: Állásfoglalás az áprilisi országgyűlési választások előtt

Tájékozódásra és szavazásra buzdítanak, ugyanakkor békességre és önmérsékletre kérnek mindenkit egyházunk vezetői az április 8-i választásokkal kapcsolatban.

In memoriam

Hűséges a feltámadásig

„Hűséges volt, az ezer ügyben eljáró, a másokért mindig közbenjáró barát szívós kitartásával. Ezért nemcsak gyászoljuk őt, hanem hálát adunk egész életéért" – búcsúztatta Tőkéczki László történészt, gyülekezeti tagját és egyházkerületi elnöktársát Bogárdi Szabó István püspök.

Istent keresem

Mt 10,1–15

„Magához hívta tizenkét tanítványát...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Énekeskönyv

Mai válasz Isten szavára

Januárban kézbe vehetjük az új énekeskönyv csaknem száz új éneket tartalmazó előzetesét. 

 
Énekekről mindenkinek

A Reformátusok Lapjában öt éve indult cikksorozat a Bibliaolvasó Kalauz napi igéihez ajánlott énekekből emelt ki egyet-egyet. Most egy helyre gyűjtöttük ezeket a cikkeket.

Hittan

Hit- és erkölcstan: változásjelentő adatlapok

Honlapunkról letölthetik a kötelezően választható református hit és erkölcstan csoportlétszámának változásjelentő adatlapját.

Pályázatok

Blogok

Rendszeresen szemlézünk keresztyén blogokat. A tartalmuk nem része a refomatus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenésre mutatnak.

KriszTeSóMersz-e?

Hát valóban ennyi lenne? Csak hinnem kellene? Miben? Kiben? Mégis hogyan?

ReposztA keresztyén önfeladásról

Mára már nyilvánvaló, hogy a liberális forgatókönyv a történelem menetéről nem működik.

LelkészfeleségVársz e valamit a férjedtől?

Van férjed is, vagy csak lelkészférjed?

Ez történik továbbiak →

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió